הציטוט השבועי מהספר שלי על ביסקסואליות:
במאמרה BT vs. LG [ל"ה נגד ט"ב], ג'יליאן טוד וייס מבקרת את המונחים "ביפוביה" ו"טרנספוביה" על המשמעות הקלינית שלהם ועל העובדה שהם מרמזים על בעיה אישית ופסיכולוגית במקום להצביע על מבנה חברתי. כאלטרנטיבה, היא מציעה את השימוש במונח "הטרוסקסיזם", על מנת להצביע על מבנה של דיכוי אשר משפיע על כל קבוצות הלהט"ב. עם זאת, למרות שאני מסכימה לחלוטין עם החלק הראשון של הביקורת, נדמה שהחלק השני יוצר אחידות בין ארבעה מבני דיכוי שונים, תוך מחיקה של ההבדלים ביניהם. בעוד שכל קבוצות הלהט"ב, כמובן, חולקות את השפעות הדיכוי ההטרוסקסיסטי, שימוש ב"הטרוסקסיזם" כמונח יחיד, משאיר בחוץ את המבנים האחרים – הטרופטריארכיה*, סיסקסיזם** ומונוסקסיזם – כולם מבנים שמשפיעים על כל הלהט"ב במידה שווה כמו הטרוסקסיזם, אך נמחקים דרך קבע כתוצאה ממבני הכח האלה עצמם. אם כן, בתור אלטרנטיבה להצעה של וייס, ובמסגרת הדיון על ביפוביה, הייתי רוצה להציע את המונח "מונוסקסיזם" בתור כלי לבחינה ופירוק של מבנה הכח אשר מתבטא דרך מקרים של התנהגות ביפובית.
השימוש שאני מציעה במונח "מונוסקסיזם" אינו נועד להחליף לגמרי את המילה "ביפוביה", וחלילה גם לא להכחיש את הנוכחות של ביפוביה בחוויית החיים של א/נשים ביסקסואליות/ים. המונח גם לא נועד על מנת להציג את ההומואים והלסביות בתור המדכאים של ביסקסואליות/ים. למעשה, המטרה היא הפוכה: להתבונן במונוסקסיזם בתור מבנה חברתי אשר בראש ובראשונה נובע מתוך- ומתחזק את- המבנה ההטרופטריארכלי, לבחון את המונוסקסיזם כצורת דיכוי אשר משפיעה על כולן/ם (לא רק ביסקסואליות/ים), ולהוסיף פרספקטיבה נוספת לבחינה של ביפוביה. היתרון במונח "מונוסקסיזם" הוא שהוא מאפשר לנו לבחון מבנה שלאו דווקא מחובר ישירות לזהות ביסקסואלית "מוצהרת" או להתנהגות ביפובית מפורשת. הוא יכול לעזור לנו לקרוא בין השורות של התרבות ולהבחין היכן ביסקסואליות אסורה, מוכחשת או נמחקת, ומדוע. הוא גם יכול לעזור לנו לבחון כיצד א/נשים מונוסקסואליות/ים מושפעות/ים בעצמן/ם – ואף מדוכאות/ים – על ידי מונוסקסיזם, כמו גם לבחון את הפריווילגיות (לינק באנגלית) שניתנות להן/ם מכוחו של אותו מבנה, והכל למטרת פירוק הכח.
* הטרופטריארכיה היא פטריארכיה הטרוסקסואלית, כלומר שלטון גברי הטרוסקסואלי כפוי.
** סיסקסיזם הוא ההנחה הסמויה שכולן/ם הן, או צריכות/ים להיות, סיסג'נדרים/ות, כולל המערכת החברתית לתגמול של מי שעונה לציפיות, וענישה של מי שחורג/ת מהן. (סיסג'נדר הינו אדם שמרגיש בנוח עם המגדר שיוחס לו בלידה, קרי: מי שאינו טרנסג'נדר/ית או ג'נדרקוויר).
המקור באנגלית:
In her article BT vs. LG, Jillian Todd Weiss criticizes the terms “biphobia” and “transphobia” as being too clinical and implying a psychological and personal problem rather than a social structure. Instead, she suggests the use of the term “heterosexism”, so as to imply a structure of oppression influencing all LGBT people. Now, whereas I perfectly agree with the first part of Weiss’s criticism, the latter part seems to unify four distinct structures of oppression while erasing the differences between them. Whereas all LGBT people certainly share oppression by heterosexism, using it as a single term leaves out the structures of heteropatriarchy*, cissexism** and monosexism – all equally shared by LGBT people but often erased as a result of these power structures themselves. As an alternative to Weiss’s suggestion, then, within the frame of discussion on biphobia, I’d like to suggest the use of the term “monosexism” as a tool for examining and deconstructing the power structure revealing itself through biphobic behaviour.
The use of “monosexism” that I suggest is not meant to completely replace the use of “biphobia”, nor indeed deny its reality in people’s lived experiences. Nor is it meant to locate gay and lesbian people as oppressors of bisexuals. In fact, my goal is quite reverse: to look upon monosexism as a social structure first and foremost originating from and upholding heteropatriarchal structures, to examine it as a form of oppression shared by everyone (not just bisexual people), and to add an additional perspective through which to examine biphobia. What the use of the concept of monosexism might give us is the option to examine a structure not necessarily or directly linked with named bisexual identity or with explicitly biphobic behaviour. It might allow us to read between the lines of culture in order to delineate where it is that bisexuality is forbidden, denied or erased, and why. It might also allow us to examine how monosexual people are themselves influenced – and indeed oppressed – by monosexism, as well as examining what privileges they might enjoy by virtue of this structure, all by way of deconstructing it.
* Heteropatriarchy means heterosexual male rule and standard.
** Cissexism is the underlying presumption that everyone is or should be cisgender, including the social system of privilege for those who are cisgender, and punishment for those who are not.
2 תגובות בנושא “קצרצר מס' 3: ביפוביה ומונוסקסיזם”